In the picture!

Facebook en Instagram vullen zich weer met de mooiste vakantiekliekjes en geef toe, stiekem zijn we allemaal wel een beetje jaloers wanneer we deze prachtige beelden zien.  De making - off  - vooral dan met kleine kinderen - is in de praktijk meestal iets  minder genieten... Ze staan niet in "pose", sluiten net de ogen, kijken weg, boos of willen gewoonweg niet op de foto.
Geen stress, gewoon genieten en "shooten" op het moment want met deze tips hoop ik jullie wat extra foto - inspiratie te geven zodat ook jij kan uitpakken met vakantie - pareltjes!
 Vergeet vooral niet jullie resultaat met ons te delen! :-)
Tip 1
 
Leidt je achtergrond ontzettend veel af of is hij zo saai? Dan moet je bijsturen.
Maak je achtergrond ofwel onscherp ofwel zet je enkele passen opzij of kies een ander standpunt met een andere achtergrond. Ga gerust eens door de knieën en
je merkt snel dat je achtergrond er plots anders uit ziet.
Probeer ook eens om net datgene scherp te maken waarvan je wil
dat het de volledige aandacht krijgt.
Zet je kinderen/ partner op de voorgrond en ga zelf op de achtergrond staan.
Stel enkel scherp op de eerste persoon op de voorgrond.
Extra tip: gebruik een laag diafragma (vb. f/4).
Zorg bij een compactcamera dat het onderwerp erg dichtbij is en de achtergrond ver weg. Zoom nu in op je onderwerp en zet je camera op de instelling ‘macro’.
Deze instelling vind je ook op de betere smartphones.
Wedden dat het werkt?
 
 
 
 
Tip 2

Fotograferen is tijd nemen om creatief te zijn. Kijk verder dan je neus lang is en maak niet opnieuw dat typische familieportret. Trek een detail, kies een leuk standpunt, trek op het juiste moment, speel met je onderwerp en wees origineel. Zoek een leuke trap en een accessoire die voor jullie allemaal van toepassing is, zoals gekleurde waterijsjes, gekleurde zomerhoedjes of gekleurde zonnebrillen. Ga jij de uitdaging aan om die ene unieke foto te maken?

 

Tip 3

Wil je je kinderen in actie fotograferen? Kijk dan vanuit het perspectief van je kind. Leg je op je buik of op je rug en trek vanuit kikkerperspectief. Zet zeker je fototoestel op automatische stand of sportstand.
Zo ben je zeker van een heel korte sluitertijd en een scherp resultaat.

Tip 4

Zowel ’s morgens als ’s avonds, wanneer de zon wat lager staat, maak je de mooiste foto’s.
Probeer op deze momenten van de dag eens om tegen de zon in te fotograferen.
Of speel eens met het maken van silhouetten.
Wedden dat je foto’s geslaagd zijn?



Tip 5

Geef je kind een wegwerpcamera of een goedkoop digitaal fototoestel.
Maak hen voor 1 dag vakantiefotografen.

Ze zullen bepaalde details opmerken die jij niet ziet.
Meestal trekken kinderen ook uit kikkerperspectief, wat leuke beelden oplevert.
(Als je kinderen enkel de blauwe lucht trekken, dan moet je even bijsturen. ;-))



Tip 6

Geen zin om een digitaal fototoestel of zware spiegelreflexcamera mee te zeulen op reis? Kies dan gewoon voor de camera op je smartphone!
Op je smartphone kan je zoveel leuke extra effectjes kiezen om je vakantiefoto’s te bewerken. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje verbeelding en deze COOLE apps of gadgets.

* Superimpose app (iOs, betalend)
Via deze app – die veel wegheeft van Photoshop – kan je jouw familiefoto’s naadloos blenden. Superimpose geeft je de macht om elke voorbijganger of overbodige persoon weg te gommen of elke achtergrond te vervangen door een andere setting.
* PicLab app (iOs en Android, betalend)
Met deze app kan je familiefoto’s nemen en collages maken. Je voegt eenvoudig teksten of filters toe en past de helderheid en scherpte van een familiefoto in een handomdraai aan.
* Color Effects (iOs, gratis)
Met Color Effects kan je de kleuren van je familiefoto’s verwijderen en omzetten naar zwart-wit of onderdelen van een familiefoto inkleuren. Dit doe je met een kwast waarvan je de dikte en de transparantie instelt. Je kan ook foto’s importeren vanuit Facebook.
* Camera51 (Android, gratis)
Voor wie niets kent van foto’s, maar toch wil pronken met de mooiste familiefoto’s, schiet Camera51 te hulp. Veel smartphone apps regelen al allerlei zaken automatisch, zoals de focus en de belichting. Zaken zoals kadrering hangen echter volledig af van jouw al dan niet getrainde oog. Camera51 analyseert wat je wil fotograferen en geeft je richtlijnen om dat op de best mogelijke manier in beeld te brengen. Zelfs als je geen idee hebt waar je mee bezig bent!
* Panorama Twister (gadget, betalend)
Het hipste cadeau van 2016? Koop dan zeker de Panorama Twister! Met dit gadget maak je de perfecte panoramafoto met je smartphone. Weg met bewegingsonscherpte. Steek je smartphone gewoon in de gleuf en dit gadget draait tot 270 graden voor de mooiste panoramafoto.

Tip 7

Wat begon als een simpele app om foto’s van kunstzinnige kleurenfilters te voorzien, is uitgegroeid tot dé app voor het delen van foto’s en video’s. De mogelijkheden van Instagram zijn dan ook eindeloos.

  • Instagram heeft heel wat leuke fotofilters, maar de diehards zoeken nog meer afwisseling. Gebruik daarom eens VSCO Cam (gratis) want deze app is gespecialiseerd in kleurenfilters. Leg enkele krachtige zwartwitlagen of frisse tinten over je foto. Je kan je foto na bewerking onmiddellijk doorsturen naar Instagram..

  • Tiny planet: panorama’s zijn cool, maar passen niet in een instagram post. Download Tiny Planet app en creëer je eigen kleine planeetje met je panoramafoto.


Tip 8

Heb jij een selfiestick en sta je daar nog steeds te klungelen met die stok en timer? Maak dan eens handsfree een selfie en download de app ‘Cam Me’. Met deze app activeer je met handgebaren de zelftimer zodat je nog genoeg tijd hebt om een pose te maken. Hoe werkt het? Steek je hand op (alsof je zwaait, maar dan zonder te bewegen), maak vervolgens een vuist en hop, de timer gaat aan. Handig toch?

En dan nu... Naar buiten en aan de slag met je smartphone! ;-)
Ik kijk al uit naar de resultaten!

x

Reacties